Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

WandelMaatje voor ouderen met dementie

3 februari 2021

WandelMaatje voor ouderen met dementie

Dat wandelen goed is voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie, blijkt al jaren uit verschillende onderzoeken. Wandelen houdt de hersenen fit en vertraagt dementie. Daarom ontwikkelden SOL en UVV het wandelinitiatief De Onvergetelijke Wandeling.

Wandelen met een vrijwilliger
Dit project is speciaal voor thuiswonende ouderen met geheugenproblemen of dementie die graag willen wandelen met een vrijwilliger. Het doel is ervoor zorgen dat mensen met dementie zich minder snel terugtrekken uit de samenleving en blijven meedoen en bewegen. WandelMaatje is niet alleen gezond voor de ouderen zelf, maar ook voor hun mantelzorgers is het fijn om even ontlast te worden.

Hoe werkt het?
De vrijwilliger komt wekelijks op een vaste dag langs voor een wandeling in de buurt. Ook is er tijd voor een kopje koffie bij de oudere thuis.

Verhalen van vroeger
Vrijwilliger Samantha studeert ergotherapie en maakt sinds oktober wekelijks een wandeling met mevrouw Böllerman. De eerste ontmoeting voelde voor beiden meteen goed. Mevrouw: “We kunnen over veel kletsen, hebben ook veel dezelfde interesses en Samantha begrijpt mij zo goed.” Haar echtgenoot vult aan: “Het is zo’n gezellige en leuke meid. Ik ben echt trots op haar, ze doet het zo goed met mijn vrouw en haar Alzheimer. De dames gaan echt als maatjes op stap, heel mooi om te zien. Samantha heeft veel geduld en ik merk aan mijn vrouw dat ze heel enthousiast is na de wandelingen. Als het vrijdagochtend is doen we altijd een juichdansje en zeggen in koor: Samantha komt weer!” Tijdens het wandelen komen ook de verhalen van vroeger los. Mevrouw wijst van alles aan en vertelt enthousiast waar ze heerlijk heeft gegeten, naar welke musea ze is geweest en nog veel meer. Samantha: “Ik vind het mooi om te zien hoe mevrouw dit aan mij uitlegt. Soms vertelt ze hetzelfde, maar ach, dan hoor ik dat verhaal gewoon nog een keertje.”

Aanmelden
Ken je ouderen met geheugenproblemen of dementie voor wie dit wandelproject goed zou zijn? Of hun mantelzorgers voor wie het fijn is om even ontlast te worden? Of wil je zelf een wandelmaatje worden? Dan horen we het graag via info@uvvrotterdam.nl of 010 - 413 08 77.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief