Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Online workshops Motiverende Gespreksvoering

28 juni 2021

In juni organiseerde UVV in samenwerking met MI Time de workshop 'Motiverende Gespreksvoering'.

In juni organiseerden wij in samenwerking met MI Time de workshop ‘Motiverende Gespreksvoering’. Deze werd drie keer gegeven door trainer Miranda Bok via Zoom. In de workshop leerden deelnemers hoe je beter met je gesprekspartner kunt communiceren en de ander kunt motiveren.

Miranda leerde vrijwilligers onder andere om één van de belangrijkste technieken, het ‘Reflectief Luisteren’, onder de knie te krijgen. Dit is een techniek waarbij je niet alleen vragen stelt maar echt actief luistert naar wat er tussen de regels door gezegd wordt. Door invoelend te reflecteren op wat de ander vertelt, kan je iemand op weg helpen naar positieve verandering.

Tijdens de workshop kon er samen in groepjes met deze techniek worden geoefend. Zo werd er antwoord gegeven op vragen als: Wat doe je als je tijdens je vrijwilligerswerk merkt dat de ander jouw goede ideeën om iets te ondernemen van tafel veegt? Of hoe laat je echt merken dat je naar de ander luistert en interesse hebt; hoe zorg je er dus voor dat iemand zich echt begrepen voelt?

Door middel van deze workshop hebben vrijwilligers inzicht gekregen in hoe de manier van communiceren invloed heeft op de toon van het gesprek en de motivatie van de ander. Ook zijn er concrete handvatten meegegeven over hoe je Motiverende Gespreksvoering in de praktijk kunt toepassen. Het waren heel leerzame trainingen. Volgens sommigen was de techniek zelfs een eyeopener.

Enkele reacties van onze vrijwilligers:
- Ik ben me meer bewust geworden van het feit dat ik (te) vaak ongevraagde adviezen geef in plaats van te reflecteren.
- De tip die Miranda gaf over het reflecteren op de positieve kanten van iemands verhaal waarbij de ander wel mogelijkheid zal zien tot verandering, vond ik erg nuttig.
- Ik heb belangrijke dingen geleerd over communicatie die ik kan gaan toepassen, waardoor ik er beter voor een ander kan zijn. Ik ben hier erg dankbaar voor!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief