Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Online workshops ‘GOED omgaan met dementie’

8 april 2021

In maart organiseerden wij in samenwerking met Samen Dementievriendelijk de online workshop ‘GOED omgaan met dementie’

In maart organiseerden wij in samenwerking met Samen Dementievriendelijk de online workshop ‘GOED omgaan met dementie’. Deze werden vier keer online via Teams gegeven door trainers van Samen Dementievriendelijk. In de workshops kwam aan bod wat dementie precies is, hoe je het kunt herkennen en hoe je ermee kunt omgaan.

De deelnemers kregen na een algemene uitleg over verschillende vormen van dementie filmpjes te zien van mensen met dementie. Hiermee werd duidelijk welke moeilijkheden mensen met dementie in het dagelijks leven ervaren. Ook werden er tips gegeven over hoe je het beste contact kan maken met iemand met dementie en hoe je zou kunnen helpen. De ‘GOED’ methode (Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, Dankjewel) werd hiervoor als instrument gebruikt.

Iedereen kreeg de mogelijkheid om vragen te stellen over situaties die ze in de praktijk zijn tegengekomen, zoals: Wat doe je als je merkt dat iemand kampt met geheugenproblemen en steeds dezelfde vragen stelt? Hoe ga je om met stemmingswisselingen? En wat doe je eigenlijk als de hulpvrager jou of jouw stem niet meer herkent als je een afspraak wil maken?

Het waren geslaagde workshops. De vrijwilligers hebben veel over de ziekte geleerd en deden kennis op die goed van pas kan komen in de praktijk.

Enkele reacties van onze vrijwilligers:
- De ander rustig bejegenen, empathisch zijn en begrip tonen zonder de regie over te nemen: het werd duidelijk door de voorbeelden uit de presentatie dat dit belangrijk is in het contact met mensen met dementie.
- Ik vond het fijn om te horen dat er al heel veel trainingen worden gegeven om mensen bekend te maken met dementie.
- Ik heb o.a. geleerd hoe je mee kan denken met iemand met dementie en dat je het beste één vraag per keer kan stellen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief