Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Bijzondere geschiedenis

26 juni 2020

Bijzondere geschiedenis

Graag nemen we jullie mee in onze bijzondere geschiedenis. Het begon allemaal nog voor de Tweede Wereldoorlog in 1938. De mannen werden opgeroepen om het land te verdedigen en de vrouwen wilden ook graag hun steentje bijdragen door vrijwilligerswerk te doen. In die tijd is in Amsterdam het Korps Vrouwelijke Vrijwilligers (KVV) opgericht en dit initiatief werd door veel plaatsen in Nederland overgenomen.

In februari 1941 werd de KVV-afdeling Amsterdam door de bezetter gedwongen haar werkzaamheden te beëindigen. De andere groepen moesten officieel dit voorbeeld volgen, maar ondergronds bleven de medewerkers contact houden en hulp verlenen in vol vertrouwen op betere tijden. Zo werd tijdens de oorlog onder leiding van mevrouw de Jongh een begin gemaakt met een landelijke bundeling van de diverse vrouwelijke hulporganisaties. Het resultaat was dat al op 7 mei 1945 de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) van start kon gaan. Twee dagen later, op 9 mei 1945, werd UVV Rotterdam opgericht. Niemand minder dan Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana werden geïnstalleerd als beschermvrouwen van UVV.

De eerste activiteiten van UVV waren vooral gericht op het herstellen van de schade die door de oorlog was aangericht, zoals puinruimen en het onderbrengen van kinderen die wees geworden waren bij pleeggezinnen. Ook werden in 1946 de eerste bejaardensociëteiten opgericht en werd er vanaf 1947 voor het eerst in ziekenhuizen hulp verleend.
De Rotterdamse UVV startte in 1954 met ‘Tafeltje-Dek-Je’, een project waarbij een vrijwilliger op de fiets zelfbereide maaltijden rondbracht bij ouderen. 
In 1965 werden er vrijwilligers ingezet in psychiatrische ziekenhuizen en vanaf 1970 deed UVV ook vrijwilligerswerk voor lichamelijk gehandicapten. In 1972 begon het brailleren voor de blindenbibliotheken. Omdat steeds meer mannen vrijwilliger werden bij UVV, werd in 1977 de naam gewijzigd in Unie Van Vrijwilligers Rotterdam.

Projecten waar in die jaren vrijwilligers werden ingezet waren het afnemen van verkeersexamens, injectiespuiten schoonmaken bij polio inentingen, verband vouwen in het Havenziekenhuis, voorlezen aan kinderen in het Dijkzigt ziekenhuis en een oppasdienst voor kinderen en huisdieren.

Begin 2010 waren er ruim 700 vrijwilligers die werden ingezet bij 55 instellingen en bij ruim 200 ouderen. De afgelopen 10 jaar is UVV gegroeid naar een organisatie met ruim 1400 vrijwilligers. Zij worden ingezet bij ruim 130 instellingen. Niet alleen bij instellingen in de zorg of welzijn, maar ook bij instellingen in sport, onderwijs, kunst en cultuur. Daarnaast zijn er ruim 2100 ouderen die wekelijks blij gemaakt worden door een vrijwilliger. We hopen dit nog heel lang te mogen blijven doen.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief