Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

“Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik onderdeel ben van de stad en mij thuis voel in Rotterdam.”

Rama, Gastvrouw bij UVV
Rama (26) is sinds september 2022 vrijwilliger bij de centrale Bibliotheek. Maar dat is niet de plek waar ze haar carrière als Rotterdamse Held begon. Samen met de consulenten van RH ging ze op zoek naar het perfecte vrijwilligerswerk voor haar, met een mooie match als resultaat. “Vrijwilligerswerk zorgt ervoor dat ik onderdeel ben van de stad en mij thuis voel in Rotterdam.”

Rama Nahawandi komt uit Damascus (Syrië) en woont sinds augustus 2021 in Rotterdam. Zij heeft een bachelor Computer Engineering en volgt in Rotterdam verschillende datascience bootcamps, om haar skills nog verder te verbeteren voor als ze straks officieel aan het werk kan in Nederland.

“In Damascus heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. Het geeft me heel veel voldoening, omdat je niet alleen gebruik maakt van de maatschappij, maar ook iets teruggeeft. Soms voelt het alsof ik verslaafd ben aan vrijwilligerswerk. Het is onderdeel van wie ik ben en geeft me de voldoening die ik zoek. Toen ik naar Nederland kwam had ik niet het sociale netwerk wat ik gewend was. Ik had behoefte om onderdeel van een team te zijn wat gezamenlijk werkt aan een groter doel. De keuze om te starten met vrijwilligerswerk was zo gemaakt.”

In het voorjaar van 2022 kwam Rama bij Rotterdamse Helden terecht. “Ik kwam op de website terecht en heb letterlijk langs alle vacatures geklikt. Er was zoveel wat mij aansprak en ik reageerde op meerdere functies. Uiteindelijk kwam ik in contact met consulent Deborah. Erg fijn om even persoonlijk met iemand te kunnen overleggen, want ik twijfelde over de mogelijkheden gezien mijn beperkte Nederlandse taal. In het gesprek met haar hebben we alle opties besproken en ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan als Bezoekmaatje.”

Rama wordt gekoppeld aan een oudere dame bij haar in de buurt. Elke week spreken zij af en bezoekt Rama haar thuis. “Omdat mijn Nederlands nog heel beperkt was toen, merkte ik dat het toch een drempel was, ondanks dat we zowel Nederlands als Engels probeerden te praten.. De dame in kwestie had een prachtig levensverhaal, maar om dat goed te begrijpen moesten we toch vaak naar het Engels overstappen. Ik had niet het gevoel dat ik deze dame aan gezelschap kon geven waar ze naar op zoek was. Daarnaast was dit niet de setting voor mij om mijn Nederlands te oefenen, omdat het teveel onduidelijkheid opleverde in een gesprek.”

Op zoek naar een nieuwe plek
Rama besluit weer contact op te nemen met de consulenten van Rotterdamse Helden en haar bevindingen te delen. “Ik wilde graag aan de slag bij een plek waar ik mijzelf kon pushen om Nederlands te spreken, zonder dat iemand anders daar last van heeft. Ik bracht al heel veel tijd door bij de Bibliotheek om te studeren. Ik wilde in eerste instantie graag starten als gastvrouw bij het informatiepunt en Marjolein van Rotterdamse Helden is voor mij gaan informeren wat de mogelijkheden waren. Helaas was het voor die plek echt noodzakelijk om goed Nederlands te spreken en vragen te kunnen beantwoorden. Marjolein kwam met de vacature als gastvrouw bij Culturele Activiteiten als alternatief, waarbij ik mensen kan ontvangen, tickets controleer en op een laagdrempelige manier in contact kom met bezoekers. Dit is de ideale functie voor mij, waarmee ik mijn Nederlands kan oefenen.”

Sindsdien zit Rama op haar plek als vrijwilliger van de Bibliotheek. De flexibiliteit van de functie werkt goed voor haar. Tijdens het interview laat ze alles zien en zitten we aan haar favoriete tafeltje op de vierde verdieping. “Het contact met Rotterdamse Helden is heel soepel en snel gegaan. Alles was duidelijk en het heeft me geholpen om uiteindelijk op deze plek terecht te komen. Vanaf het eerste contact met Deborah heb ik mij welkom gevoeld en was de taalbarrière geen probleem. Ik bezoek graag de meet-ups en heb al veel leuke contacten opgedaan uit deze bijeenkomsten. Rotterdamse Helden zorgt ervoor dat ik mij nog meer thuis voel in Rotterdam en onderdeel ben van de stad.”

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief