Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Netflixen is lekker, maar ik haal meer energie uit een bezoekje aan mevrouw Lemmens

Leah, Bezoekmaatje bij UVV

Leah (24) is het bezoekmaatje van Riet Lemmens (84). Zo’n twee jaar geleden werden ze aan elkaar gekoppeld door UVV. Sindsdien bellen ze om de paar dagen en zien ze elkaar bijna wekelijks. Soms gaan ze naar de dierentuin of een rommelmarkt, maar zoals ze zelf zeggen: “We hebben niet veel nodig om het gezellig te hebben.”

Leah: “Van te voren had ik nooit verwacht dat ik zo’n goede band kon opbouwen met iemand die zo anders is. Ik hou van honden, zij van katten. Ik ben gek op reizen, zij is sinds 1980 niet buiten Nederland geweest. In eerste instantie werd ik bezoekmaatje om iemand anders te helpen, maar ik had nooit verwacht dat ik er zo veel energie voor terug zou krijgen. Ik kom hier altijd heel vrolijk naartoe en ga daarna nóg vrolijker naar huis.”

Positieve bonusoma
“Als ik mevrouw Lemmens ergens mee kan helpen doe ik dat graag, maar in principe kom ik als bezoekmaatje alleen voor de gezelligheid. Tegen vrienden heb ik het altijd over mijn ‘bonusoma’. Het is heel leuk om met haar te kletsen, omdat ze enorm geïnteresseerd is en alles onthoudt. Ze vertelt nooit twee keer hetzelfde verhaal en vraagt altijd naar dingen waar ik het eerder over had. En ze staat heel positief in het leven, ondanks dat het lastig moet zijn dat ze als zelfstandige vrouw nog maar weinig zelf kan.”

Netflix versus mevrouw Lemmens
Leah: “Mijn toenmalige vriendje werd bezoekmaatje bij UVV en vroeg: ‘Is dat ook niet iets voor jou?’ Ik was eerstejaars student en druk met leren en het studentenleven, maar ik heb altijd zoiets van: je hebt het zo druk als je het zelf maakt. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Netflixen is ook lekker, maar ik haal veel meer energie uit die twee uurtjes bij mevrouw Lemmens. Laatst had ik een tentamen en kon ik echt niet langskomen, maar dat snapt Riet dan gelukkig goed. Dat vind ik heel lief.” Mevrouw Lemmens: “Ik zeg altijd: ‘Alleen komen als je echt tijd hebt hè? Je moeder en je studie gaan voor!'”

Afhankelijk van anderen
Mevrouw Lemmens: “Buiten Leah en de thuiszorg om zie ik weinig mensen. Mijn broer kwam vaak langs, maar nu hij ziek is, zie ik hem een stuk minder. Op maandag komt de schoonmaakster. Dan nemen we een appelflap en hot choc. Dat is altijd feest. Zonder andere mensen kom ik niet buiten. Vervelend, want ik was echt een vlieg-uit. Ik stond vaak met een kraampje op de rommelmarkt. Ook voor Stichting Zwerfkatten Rijnmond, want die doen vreselijk goed werk. Nu kijk ik vaak naar de televisie. Lezen kan ik niet, want ik zie slecht.”

Genoeg om over te kletsen
“Ik kijk dus elke week uit naar het moment dat Leah komt. Het is altijd hartstikke gezellig. Ze babbelt lekker hoor!” Leah: “Dat vind ik wel grappig, want ik zou mezelf eerder omschrijven als een luisteraar dan als een grote prater. Maar met Riet lukt dat wel ja. We hebben altijd genoeg om over te kletsen. Dan vraagt ze bijvoorbeeld wat ik geleerd heb op mijn studie of wat de uitslag was van mijn voetbalwedstrijd. Verder praten we over dingen uit het nieuws en maken we plannen voor ons samen, zoals poffertjes eten, naar de dierentuin of samen achter een kraampje op de rommelmarkt.”

Samen Koningsdag vieren
Mevrouw Lemmens: “Op Koningsdag* ging ik altijd naar de rommelmarkt op de Peppelweg, maar dat is nu ook voorbij.” Leah: “Nou, is dat ’s morgens? Dat kunnen we misschien wel gaan doen hoor! En dan zijn er allemaal kraampjes? Dat vind ik hartstikke leuk. Kunnen we meteen een oranjetompouce eten!” Mevrouw Lemmens reageert verheugd maar bescheiden: “Kijk maar of je tijd hebt hoor…”

Na Koningsdag krijgen we een berichtje van Leah: “Gisterochtend zijn Riet en ik naar de rommelmarkt op het Noordplein geweest. Ze was altijd een erg fanatieke rommelmarktverkoper en vond het heel leuk om na een lange tijd weer eens op een rommelmarkt te zijn. We hebben beiden leuke koopjes kunnen scoren!”

*Dit interview vond plaats vóór Koningsdag

Interview en foto: Indebuurt.nl

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief