Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Met z’n tweeën zeg je toch vaker: kom op, we gaan wat doen

Marianne, Bezoekmaatje bij UVV
Wat is er nou leuker dan er direct achter komen dat de dame met wie je kennismaakt via UVV dezelfde interesses heeft als jij? Marianne (69) en Yvonne (73) werden zo’n 10 maanden geleden aan elkaar gekoppeld en spreken sindsdien elke twee weken met elkaar af. Marianne is sinds 2017 werkzaam bij UVV als Bezoekmaatje en in afwisselende functies bij verschillende zorginstellingen. Hier begon zij mee nadat zij in dat jaar met pensioen ging en stopte met haar baan bij het Rotterdams Conservatorium. Op dit moment is zij gastvrouw bij Sanquin. Dit wisselt zij af met bezoekjes aan Yvonne. ‘Ik vind het leuk om contact te maken met mensen’, zegt ze.

Yvonne is op haar beurt bekend geworden met UVV via haar moeder. Zij maakte niet per se gebruik van de diensten van UVV maar heeft het er wel eens met haar over gehad. Toen haar man begin vorig jaar overleed, begon ze na een tijdje behoefte te hebben aan meer sociaal contact. Ze vertelt: ‘Mijn zoon werkt in de bouw en werkt hele dagen. Hij komt wel eens per week langs, maar ik wilde wel graag wat meer aanspraak.’ Het begon Yvonne een beetje op te breken: ‘Hier moet ik toch even wat aan gaan doen hoor, dacht ik! Ik ben een buitenmens, ’s morgens doe ik hier de boel en ‘s middags ga ik dan graag naar buiten.’ Het leek haar een goed idee om wat vaker samen met iemand erop uit te gaan.

Als je haar maar goed zit
Extra leuk dat ze dit nu dus samen met Marianne kan doen. Yvonne is geopereerd aan haar hart, maar dit zorgt er gelukkig niet voor dat ze niet meer lekker actief bezig kan zijn. De dames gaan vaak samen op pad om te lunchen of maken een mooie wandeling. Ze hebben allebei veel interesse in mode dus er wordt ook wel eens geshopt. Yvonne heeft vroeger in een buurthuis gewerkt en hielp daar in de kledingverkoop (een soort Fancy Fair). Marianne: ‘We houden allebei van mooie kleding. Toen ik voor het eerst bij Yvonne kwam, dacht ik jeetje die ziet eruit alsof ze naar een feestje gaat. Maar zo netjes gaat ze dus altijd gekleed!’

Yvonnes man heeft vroeger stillevens geschilderd en in haar woning hangen veel van zijn creaties. Marianne: ‘Het is zo mooi gedaan. Ik heb overal een foto van gemaakt (Yvonne begint te lachen) en alles aan mijn man laten zien. Die vond het ook echt mooi!’ Yvonne: ‘Ik ben een positief persoon en kan niet zo goed tegen gezeur. Gelukkig zit Marianne ook zo in elkaar.’ De eerste keer dat zij elkaar zagen, was het bovendien al zo leuk dat ze een glaasje wijn met elkaar dronken. ‘Het is altijd gezellig thuis bij Yvonne’, zegt Marianne.

Verzorgd op reis
‘We maken soms gebruik van vervoer op maat. Via Yvonnes abonnement mag ik ook mee. We stappen hier vlakbij op bij de halte en zijn dan eigenlijk al snel waar we moeten zijn. Dan zitten we gezellig op de achterbank en worden we overal heen gereden.’ De dames vertrokken een paar weken geleden naar Gouda om wat winkelen en te lunchen. Marianne: ‘We konden daar uiteindelijk op een terras buiten zitten, dus dat was erg leuk. Wat we ook vaak doen is wandelen naar de Zevenhuizerplas (Yvonne woont daar dichtbij) en dan de metro weer terugnemen. Yvonne kan niet meer al te lang lopen maar met mij erbij gaat het nog wel. Als je alleen bent dan zit je toch meer thuis op de bank. Met z’n tweeën zeg je toch vaker: kom op, we gaan wat doen.’

Veel te bespreken
Binnenkort gaan ze een keer naar Hoek van Holland om daar een terrasje te pakken. ‘Wij houden wel van wat gezelligheid’ zegt Marianne. Ze hebben elkaar genoeg te vertellen: ‘Ik heb een dochter en zij heeft een zoon, en we hebben het natuurlijk ook wel over vroeger – wat we allebei qua werk gedaan hebben, waar onze interesses liggen, eigenlijk alles bespreken wij wel’. Yvonne vult aan: ‘Na een aantal keer afspreken merkte ik dat ik best heel vertrouwelijk met Marianne kan praten. En dat vind ik ook gewoon fijn. Het is niet zomaar een oppervlakkig contact.’ De dames zijn allebei op hun manier bezig met goed eten. Mariannes man is ook met pensioen en kookt altijd voor haar, Yvonne: ‘Heerlijk hè!’ En Yvonne let altijd heel goed op wat ze eet, ze wil wel gezond blijven.   

Op de planning
Ideeën voor toekomstige uitjes zijn er genoeg. Naast het Hoek van Holland-plan hebben ze ook Naaldwijk nog in gedachte voor een volgende afspraak: ‘Daar ging ik zelf al wel eens naartoe, zegt Yvonne. Marianne: ‘Ideaal dat we dan weer met vervoer op maat kunnen.’ En als het slecht weer is, is het ook prima om binnen te blijven. Dan maken ze het thuis wel gezellig met een hapje en een drankje.

Yvonne heeft trouwens wel een rolstoel staan thuis. Deze heeft zij overgehouden aan de tijd toen zij net was geopereerd, maar daar gaat ze dus absoluut niet in zitten. Marianne: ‘Dat gaat niet gebeuren.’ Yvonne: ‘Die is helemaal op maat gemaakt maar ik moet er niets van weten. Ik heb tranen met tuiten gehuild toen het destijds echt nodig was om hem te gebruiken.’ Marianne vertelt dat hij nu verstopt staat achter het gordijn, maar Yvonne mag hem van haar niet wegdoen: ‘Je houdt hem maar gewoon, je weet nooit of je hem nog nodig gaat hebben Yvonne. Dan duw ik je wel.’

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief