Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

‘Ik kwam voor taalles, maar geef nu zelf les’

Smahan, Onderwijsassistent bij UVV
Op het Ontwikkelplein in de Centrale Bibliotheek kunnen Rotterdammers terecht voor informatie en advies over bijvoorbeeld energie, geld, taallessen, digitale zaken, leren en (vrijwilligers)werk. De Rotterdamse Smahan (32) vond er een toffe vrijwilligersjob op de Lucasschool in Rotterdam-West.

Waarom was je op zoek naar vrijwilligerswerk?
“Bij toeval kwam dit op mijn pad. Ik was in de bieb eigenlijk op zoek naar extra taallessen of een taalmaatje. Want ik volg al een taalopleiding op mbo-niveau.”

Maar je spreekt goed Nederlands!
“Jawel, als Marokkaanse die pas vijf jaar in Rotterdam woont, spreek ik de taal redelijk. Maar ik ben niet helemaal tevreden. In de bieb ontmoette ik een vrijwilliger van het Ontwikkelplein. Zij adviseerde mij om als vrijwilliger op een basisschool, kinderen te helpen met lezen en rekenen. Op die manier, leer ik zelf ook beter Nederlands.”

Een win-winsituatie.
“Zeker. Inmiddels help ik één dag per week als een soort onderwijsassistent kinderen in groep drie individueel bij hun taalopdrachten en met rekenen. Erg leuk, want ik hou van kinderen. De Lucasschool is trouwens een school voor speciaal basisonderwijs. Kinderen met leer- of gedragsproblemen krijgen hier meer aandacht. Ik heb zelf drie kinderen, twee meisjes en een jongen in de basisschoolleeftijd. Ik heb dus veel affiniteit met deze leeftijdsgroep.”

Taalles, moeder én vrijwilligster: druk-druk-druk.
“Ja, ik heb genoeg te doen, verveel me nooit. In Marokko heb ik mijn bachelor behaald in de literatuurwetenschap. Ik heb er gewerkt als onderwijsassistent. Als ik klaar ben met mijn huidige taalopleiding, wil ik pedagogiek gaan studeren. Daarna wil ik graag op een basisschool gaan werken als pedagogisch medewerker. Als je iets wil bereiken, moet je er wat voor doen. Maar ik wil vooral groeien als mens en mijzelf verder ontplooien. En Rotterdam biedt veel kansen. In Marokko, vooral in de kleinere steden, heb je helaas minder kans op een goede toekomst.”

Vrijwilligerswerk helpt daarbij?
“Absoluut. Je komt in contact met andere mensen, doet ervaring op, en helpt een ander. Dat geeft veel voldoening. Als bonus leer ik nóg beter Nederlands. En door mijn werk op school leer ik ook het Nederlandse onderwijssysteem kennen. Bovendien staat het goed op mijn cv. Alleen thuis, achter het fornuis, blijft je wereldje erg klein. Daar wordt een mens toch niet blij van?”

Meer informatie en advies vind je op het Ontwikkelplein in de centrale Bibliotheek. Ga daarvoor op dinsdagen van 14.00 tot 16.00 uur naar het Informatiepunt Vrijwilligerswerk van Unie Van Vrijwilligers en Zorgzaam010.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief