Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Ik wil mensen graag op een gezellige manier iets bijleren

Bob, DigiMaatje bij UVV
Sinds ruim 1 jaar is Bob (34) actief als vrijwilliger DigiMaatje om ouderen wegwijs te maken in de digitale wereld. Sinds augustus is Bob gekoppeld aan mevrouw van Leeuwen (75) om haar te helpen met al haar digitale vragen.

Prachtig uitzicht over de haven
Als je bij mevrouw van Leeuwen binnenstapt voel je je meteen welkom door haar hartelijke uitstraling en gezellige inrichting. Mevrouw woont op de 16e verdieping en heeft daarom een prachtig uitzicht over de Maas en de haven. Mevrouw heeft zich bij UVV aangemeld naar aanleiding van een advertentie in een krant: “Je kan niet meer zonder een smartphone. Alles gaat digitaal, zonder e-mailadres kan je helemaal niks meer, je bent gewoon verplicht om het te weten en te kunnen. Ik vind het allemaal te vlug gaan, als je denkt dat je het eindelijk onder de knie hebt, hebben ze weer wat anders.” Bob: “Wat ik ook merk waar mensen tegenaan lopen is dat apps maandelijks een update krijgen. Soms zit ik zelf ook naar mijn telefoon te kijken en denk ik: wat hebben ze nu weer veranderd? Het gaat te snel.”

De Dikke van Dale
Mevrouw van Leeuwen: “Sinds 1 jaar heb ik een smartphone, daarvoor had ik zo’n simpele telefoon waar ik alleen mee kon bellen. Het is ongelofelijk wat er allemaal mogelijk is: je kan iets inspreken en dan wordt dat genoteerd, dan kan je geen fouten maken. Vroeger zocht je het op in de Dikke van Dale, maar dat hoeft niet meer. Toen ik me aanmeldde bij jullie had ik zoveel vragen over mijn telefoon. Ik kon er alleen foto’s mee maken maar hoe ik die moest bekijken en al die dingen, dat lukte me allemaal niet.”

Lekker met computers bezig zijn
Bob: “Ik ben ziek uit dienst gegaan en ik wou naast het revalidatietraject iets te doen hebben dus toen heb ik me bij jullie aangemeld. Ik vind het hartstikke leuk om lekker met computers en elektronica bezig te zijn, ik ben al sinds mijn twaalfde niet weg te slaan achter zo’n ding en ken eigenlijk alle besturingssystemen uit mijn hoofd. Met computers denk ik nooit ‘ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken’, er is altijd een oplossing.”

Gezellig praatje
Bob: “Ik kom natuurlijk wel met een doel, ik wil mensen graag op een gezellige manier iets bijleren. Maar ik vind het ook leuk om met mevrouw van Leeuwen te praten en te horen over de spectaculaire reizen die zij heeft gemaakt.” Tijdens een bezoekje helpt Bob mevrouw met vragen die ze in de loop van de week heeft opgeschreven. “Meestal maken we eerst even een gezellig praatje, ik krijg altijd een lekker colaatje en dan gaan we aan de slag. Er zijn heel veel apps in de appstore en ik weet ze niet allemaal uit mijn hoofd dus voor mij is het af en toe ook eventjes uitzoeken. Soms is het iets heel simpels zoals USB-sticks uitlezen, mevrouw heeft geen laptop dus we hebben een USB-C naar USB converters besteld. Zo kan mevrouw haar foto’s toch bekijken.” Mevrouw van Leeuwen: “Je kan zoveel met zo’n telefoon doen, echt heel fijn.”

Veel geleerd
In het jaar dat mevrouw haar telefoon nu gebruikt, heeft zij ontzettend veel geleerd. “Ik vind dat ik al een heleboel kan. Ik kan nu bijvoorbeeld kijken of iets open of gesloten is, zodat je er niet voor niks heen gaat. Ook heb ik geleerd hoe ik vliegtickets kan boeken met Transavia, Bob heeft die app erop gezet.”

Digitale veiligheid
Bob: “Ik geef normaal gesproken op maandag ook les bij Klik en Tik in de bibliotheek van Delfshaven maar dat is door de coronamaatregelen even stop gezet. Af en toe gebruik ik hun website wel om bij mensen thuis iets te oefenen. Ze hebben nu een nieuw hoofdstuk ‘Veilig op het internet’, heel nuttig en daar wijs ik ouderen ook op. Ik heb een keer bij een mevrouw een oplichter te pakken genomen. Terwijl ik daar was stuurde een man berichten naar haar via Facebook, toen ben ik snel een Google Search gaan doen en ik zag een blank profiel zonder vrienden, wel met foto maar die werd heel vaak gebruikt door oplichters. Ik heb die persoon meteen aangegeven bij Facebook.”

Aanrader
Bob: “Dit is een leuk uitstapje voor mij, maar ik denk dat het ook gezellig is voor de mensen die ik bezoek.” Mevrouw van Leeuwen: “Ja ik ben blij dat de bezoekjes niet gestopt zijn. Ik kijk er altijd naar uit dat Bob komt. En ik denk dat een heleboel mensen uitkijken naar de bezoekjes van de vrijwilligers. Ik zou iedereen zeker een DigiMaatje aanraden! Hoe moet je het anders leren? Ik kan toch niet iedere keer naar mijn buren gaan voor hulp?”

Ken jij ook een oudere die een DigiMaatje kan gebruiken? Neem dan contact op via info@uvvrotterdam.nl of 010 - 413 08 77.

UVV is aangesloten bij het Netwerk Digitale Inclusie 55+. Met de organisaties in dit samenwerkingsverband versterken en ondersteunen we de digitale vaardigheden van 55+’ers in Rotterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief