Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Iedereen zou minimaal één uur per week vrijwilligerswerk moeten doen

Björn, Boodschappenmaatje bij UVV
Op 1 januari vertrok de ambitieuze, hardwerkende Björn Setoe (28) voor drie weken naar Curaçao. Tijdens deze vakantie dacht hij eens goed na over wat hij belangrijk vindt in het leven en toen hij terugkwam schreef hij zich in als vrijwilliger bij UVV. Inmiddels doet hij al een paar maanden klusjes voor ouderen en is hij superenthousiast. Hij wil zijn verhaal graag delen.

Björn: “Ik help graag mensen en wilde al langer vrijwilliger worden, maar het kwam er nooit van. Voor mij is het een manier om ‘nederig’ te blijven. Je komt mensen tegen die het niet zo goed hebben als jij en dat is een soort realitycheck voor jezelf. Ongeacht waar ik in het leven sta: ik wil dankbaar blijven voor wat ik heb en voor hoe mijn leven eruitziet, want dat is niet vanzelfsprekend.”

Hele kleine moeite
“De meeste mensen in onze maatschappij zijn vrij materialistisch ingesteld: merkkleding, dure auto’s… Via Facebook en Instagram zeggen ze eigenlijk ‘kijk eens wat ik heb’ en zo creëren ze een beeld naar anderen toe – alsof iedereen dat moet hebben. Daarin probeer ik anders te zijn. Door vrijwilligerswerk word je dankbaar voor de dingen die je al hébt, zoals je sociale leven. Dat wil ik ook onder de aandacht brengen bij anderen. Eigenlijk vind ik dat iedereen die het goed heeft minimaal één uur in de week vrijwilligerswerk zou moeten doen. Het is een hele kleine moeite, maar een groot gebaar naar een ander toe. Vrijwilligerswerk kan helpen in je ontwikkeling als mens en het geeft een fijn gevoel dat iemand mij dankbaar is.”

Met beide benen op de grond
Het is niet zo dat Björn zeeën van tijd heeft. “Ik heb het heel druk met werk, maar juist daarom probeer ik vrijwilligerswerk te doen. Dan word ik weer even met beide benen op de grond gezet. Ik ben heel ambitieus, maar waar ik ook ga komen: ik wil dicht bij mezelf blijven om dat te bereiken. Daar hoort vrijwilligerswerk dan nog steeds bij, ongeacht waar ik sta.” Björn werkt als scheepsagent, wat betekent dat hij het eerste contact aan wal is voor schepen die naar Rotterdam komen, en dat hij alles regelt wat ze nodig hebben. Sinds anderhalve maand heeft hij ook een eigen bedrijf, waarmee hij ongeveer hetzelfde doet voor particulieren. “Of je nou een loodgieter, schilder of chefkok nodig hebt – ik regel het of laat het regelen.” Dat praktische en ondernemende komt ook naar voren in zijn werk voor UVV.

300 kuipjes kattenvoer
“Ik doe wekelijks boodschappen voor twee vaste dames, en als er wat is kunnen ze me altijd bellen. Daarnaast doe ik soms losse klussen. Zo heb ik een keer, samen met een vriend, twintig zakken houtsnippers gehaald en uitgestrooid in iemands tuin. Die vriend heeft zich daarna ook aangemeld bij UVV. En ik heb een keer 300 kuipjes kattenvoer gehaald voor een oma. Zij is de kattenvrouw van de buurt en voedt alle zwerfkatten. Die willen maar één soort voer, dat ze alleen in een bepaalde winkel verkopen. Zo gezegd, zo gedaan. Een andere dame kon door corona niet naar haar zus. Toen ben ik namens haar langsgegaan met bloemen, fruit en een gebakje. Zo zie je dat sommige mensen heel eenzaam zijn… maar ook heel dankbaar. Daar doe ik het voor.”

De eerste weken van de lockdown
Op de dag dat de lockdown begon had Björn zijn intakegesprek bij UVV. Als astmapatiënt was hij extra voorzichtig. “De eerste weken durfde ik amper naar buiten te gaan en was ik heel schuw naar vrienden toe, maar het hield me niet tegen om boodschappen te doen voor die mensen. Zelf zou ik ‘s avonds gaan; nu loop ik tijdens spitstijden boodschappen te doen. Dat neem ik voor lief, ik heb het ervoor over. Ik zag deze dames in die periode nog meer dan mijn eigen ouders. Mijn moeder, die zelf in de thuiszorg werkt en altijd zorgzaam en lief is voor anderen, is er trots op dat ik dit doe. Dat geeft ook weer een goed gevoel.”

Cliché, maar waar
“Ik doe dit om de wereld op mijn manier een stukje beter te maken. Alles begint en staat met liefde. Die liefde kun je verspreiden door vrijwillig iets voor een ander te doen. En de dankbaarheid die ik van mensen krijg voedt mij om nog meer goeds te doen. Probeer je horizon te verbreden en denk aan je medemens, vooral de mensen die het minder hebben dan jij. Wie goed doet, goed ontmoet, en een betere wereld begint bij jezelf – dat is me van jongs af aan bijgebleven. Heel cliché, maar het is echt zo!”

Interview en foto: indebuurt.nl/rotterdam

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief