Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Dit was mijn eerste uitstapje sinds corona en ik heb er zo van genoten

Kunstkoppels, Rotterdamse Helden bij UVV

De gemiddelde Rotterdammer heeft een behoorlijk eenzaam jaar achter de rug, en dat geldt met name voor de ouderen. Nu we er weer op uit mogen, koppelde Rotterdamse Helden jonge en oudere stadsgenoten aan elkaar, om samen een streetartwandeling te maken en elkaar beter te leren kennen. Wij liepen mee met deze ‘Tussen Kunst en Ontmoeting’-tour!

Alles erop en eraan
Bij Garden of BIRD worden, onder het genot van een drankje, de koppels en trio’s gevormd. Bij binnenkomst krijgt iedereen een tasje met daarin onder meer de 2,5 kilometer lange streetartroute (in samenwerking met Rotterdam Routes), een bon voor een virgin cocktail bij George, een bon voor een patatje bij Bram Ladage en muntjes voor een toiletbezoek.

Lees verder onder de foto>

Foto: De Vormbrouwers

Spannend om weer onder de mensen te zijn
Waar het ene koppel meteen volop in gesprek is, wordt aan een andere tafel het ijs wat langzamer gebroken. Logisch ook, na zo lang geen sociaal contact. Mevrouw van Zon vertelt ons dat ze het hele afgelopen jaar niemand heeft gezien, en dat ze het daarom extra spannend vindt om vandaag weer onder de mensen te zijn. Ze is sowieso wel graag alleen, maar vindt het belangrijk om toch af en toe een stap als deze te zetten.

Kijken of het een beetje klikt
Dan schuiven we aan bij Moïsha (21) en mevrouw Kooistra (72). Moïsha studeert logopedie en wil later graag met ouderen werken. Vandaag wil ze die doelgroep wat beter leren kennen. Ze vindt het wel een beetje spannend dat zij straks de leiding qua route in handen heeft, maar mevrouw Kooistra stelt haar gerust: “Ik geef graag de leiding over hoor! Ik vind het niet spannend, we moeten maar kijken of het een beetje klikt.”

Lees verder onder de foto >

Foto: De Vormbrouwers

De grootste lol
En dan mogen de deelnemers in kleine groepjes aan de tocht beginnen. Over de Luchtsingel is het idee, maar er zijn ook ouderen die gebruikmaken van een rolstoel. Mevrouw van Unen is lichtelijk teleurgesteld dat de knapperd aan wie ze gekoppeld is haar niet wil tillen; zij maken een kleine detour en verdwalen direct. Geeft niks, want ze hebben de grootste lol samen.

Baarmoeder of gesmolten ijsje?
Alle deelnemers krijgen een vragenlijst mee, met vragen over de kunstwerken én over elkaar. Bij de eerste muurschildering komt de discussie direct op gang. De een ziet er een baarmoeder in, de ander een hart en weer een ander een gesmolten ijsje. Bij een volgend werk staat een meneer vertwijfeld te kijken en zegt dan: “Ik denk dat je goed dronken moet worden om te begrijpen wat dit voorstelt.” Vervolgens wijst hij naar gebouw Central Post er recht achter, en begint hij de jongeren levendig uit te leggen wat er vroeger allemaal in dat gebouw gebeurde en hoe na de oorlog de ‘niet lullen maar poetsen’-cultuur ontstond.

Persoonlijke vragen
Vooral de meer persoonlijke vragen blijken een hit. We horen hier en daar mooie, zelfs filosofische gesprekken ontstaan en zien oud en jong steeds dichter tot elkaar komen als ze praten over hun dromen, hun inspiratiebronnen en dingen waar ze dankbaar voor zijn.

Poseren als een actrice
Dan komen ze langs het fotopunt: de duo’s en trio’s mogen voor een toffe muurschildering plaatsnemen om zich vast te laten leggen met een Polaroidcamera. Een van de jongere meiden heeft nog wel wat aan te merken op een, volgens haar, stijfjes poserende oudere, maar die geeft meteen respons: “Nee hoor, als je zo poseert lijk je slanker. Actrices doen het ook, moet je maar eens kijken!”

Lees verder onder de foto >

Foto: De Vormbrouwers

Oudere versie van mezelf ontmoet
Tegen het einde van de route krijgt iedereen een illustratie mee van Lotje Vos van Studio Komt Goed. De dates mogen elkaar complimenten geven, en Lotje schrijft ze met mooie letters op de kaarten. Er komen bijzondere teksten uit. Zo vertelt Moïsha over haar ontmoeting met mevrouw Kooistra: “Het was alsof ik de oudere versie van mezelf heb ontmoet. We denken over veel dingen hetzelfde en voeren allebei graag diepe gesprekken, dus dat kwam mooi uit.’’

Binnenkort weer afspreken
Mevrouw Vellinga (81) heeft een dag gehad om niet snel te vergeten: ‘’Dit was mijn eerste uitstapje sinds corona en ik heb er zo van genoten. We hebben het heel gezellig gehad met elkaar en mooie dingen gezien. Binnenkort spreken we weer met elkaar af en dan gaan we gezellig shoppen.’’

Een dag om te koesteren
Mevrouw van Unen kan er maar niet over uit met wat voor een lieve jongen ze wel niet op stap is geweest, ondanks dat hij haar niet de Luchtsingel over tilde: ”Ik heb een geweldige dag gehad met een hele gezellige partner. En hij heeft me zo’n mooi compliment gegeven (dat hij haar een heel mooi mens vindt en het bijzonder vindt hoe positief ze is, na alles wat ze heeft meegemaakt in haar leven, red.). Ik krijg tranen in mijn ogen als ik eraan denk. Een dag om te koesteren.”

Voelde niet als vrijwilligerswerk
Na afloop lieten veel jongeren weten dat het leeftijdsverschil al snel wegviel. Dat het helemaal niet voelde als vrijwilligerswerk en dat ze zelf ook een superleuke dag hebben gehad. En dus hopen we dat Rotterdamse Helden dit soort uitjes lekker blijft organiseren. Want hoe mooi is het, als deze generaties Rotterdammers tijdens zo’n leuke dag dichter bij elkaar worden gebracht?

Artikel: Indebuurt.nl/rotterdam

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief