Menu

Inloggen vrijwilligers UVV

Vul onderstaande gegevens in om in te loggen bij UVV.

Wachtwoord vergeten?
Ben je vrijwilliger bij UVV en heb je nog geen wachtwoord? Registreer je hier.

Dankzij Alyssa had ik de verjaardag van mijn leven

Alyssa, Bezoekmaatje bij UVV

Alyssa (20) is al drie jaar lang het bezoekmaatje van meneer Bruggemans (83). Zelf noemt ze het liever niet zo, want hij is net zo goed háár maatje. De twee werden aan elkaar gekoppeld door Unie Van Vrijwilligers Rotterdam (UVV). Bezoekmaatjes moeten de eenzaamheid onder Rotterdamse ouderen verminderen.

In eerste instantie zagen de twee elkaar om de week. Nu Alyssa studeert en een bijbaan heeft, is dat minder vaak. Meneer Bruggemans: “Maar ik apprecieer het ontzettend dat ze, ondanks haar drukke leven, nog regelmatig belt en langskomt.” Met mooi weer lopen de twee een blokje om, al gaat dat volgens meneer Bruggemans’ eigen zeggen ‘niet meer zo best als vroeger’. Of ze maken een uitje. Zo herinnert meneer Bruggemans zich vooral een bezoek aan het kattencafé: “Dat vond ik heel leuk. Geen enkele kat die zich iets van ons aantrok, haha.”

Bijzondere cadeautjes
Alyssa vertelt waarom ze destijds op het idee kwam: “Meneer is gek op katten. Hij heeft ze vroeger ook altijd in huis gehad.” Meneer Bruggemans wijst haar op het cadeautje dat ze laatst zomaar voor hem meenam en Alyssa legt uit: “Een tijdje terug ging ik met mijn vriendinnen kleien en had ik voor hem een klein katje gekleid en geverfd. Hij had namelijk voor mij ooit een keer een mini-uiltje van glas gekocht. Die staat nu in mijn boekenkast. Echt heel mooi, en vooral wat hij erbij vertelde: ‘Als je een vraag hebt, dan kan je die aan het uiltje stellen, want het is een wijze uil.’ Meneer Bruggemans: “Zulke kleine dingetjes geven cachet aan het leven.”

Een extra opa erbij
Alyssa wist al vroeg dat ze iets wilde bijdragen in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. Op haar zestiende ging ze daarom op haar roostervrije dag vrijwilligerswerk doen in een bejaardenhuis. Na dat jaar zocht ze iets flexibelers en kwam ze uit bij UVV, waar ze zich ook inzet voor Rotterdamse Helden: een initiatief gericht op jonge vrijwilligers. Alyssa: “Af en toe even bijkletsen kost weinig tijd en moeite en kan al zo waardevol zijn. Voor mij is het net zo leuk als voor de ouderen. Het geeft veel nieuwe inzichten van een andere, interessante generatie en bovendien is het gewoon gezellig. Meneer Bruggemans is net zo goed een maatje voor mij als ik voor hem. Mijn huisgenoten zeggen: ‘Je hebt gewoon een extra opa erbij, wat leuk!’”

Hij leert over straattaal, zij over de oorlog
Meneer Bruggemans: “Het moet een wisselwerking zijn. Als het niet klikt dan houdt het over, maar dit klikt. Alyssa leert mij allerlei nieuwe dingen. Neem het taalgebruik van de jeugd. Soms denk ik: goh, waar hebben ze het nou over? Maar dan zegt zij van: ‘Roffa, dat is Rotterdam.’ Andersom deel ik graag mijn verhalen; dat is een van de leukste dingen als oudere. En jongeren horen die verhalen – over de oorlog bijvoorbeeld – kennelijk graag van iemand die het zelf heeft meegemaakt.”

Jongensboek dat waarheid werd
“Ik vertelde Alyssa ook over een boek dat ik las toen ik een jaar of twaalf was. Daarin hoefden mensen alleen een klein dingetje om hun pols te dragen, en daarmee konden ze van alles doen. Toen ik een smartphone kreeg dacht ik: verrek… wat ik als kleine jongen las, is nu waarheid geworden. Als ik iets moet weten, kan ik het gewoon intikken en verschijnt het antwoord. Voor mij en mijn leeftijdgenoten is dat toch een soort openbaring. Wat technologie betreft heeft UVV mij trouwens ook verschrikkelijk goed geholpen. Als er bijvoorbeeld iets is met mijn radio, sturen ze meteen iemand langs. En toen ik de QR-code-app moest installeren, hielp Alyssa me om een DigiD aan te maken en de app te downloaden.”

Verjaardag vol verrassingen
Meneer Bruggemans: “Afgelopen oktober werd ik 83. Ik ben een nakomertje uit een groot gezin, dus vroeger zat mijn hele flatje vol op mijn verjaardag. Inmiddels is iedereen dood, dus nu was er maar een gast: Alyssa. Ze kwam binnen met een groot bord vol soesjes en ging meteen naar de keuken. Ik denk… wat zit ze daar nou toch te doen? Bleek dat ze met allemaal kleine kaarsjes ‘hoera’ had geschreven. ‘Die kaarsjes moet je uitblazen’, zei ze. En toen kwam ze ook nog met een plant én een fles jonge jenever. Ik kijk ‘s avonds naar de televisie en rond half elf komt dat programma ‘Op1’. Alyssa weet dat ik dan altijd een paar borreltjes neem, want dat programma krijg ik anders niet weg. Al met al kan ik wel zeggen dat ik een van de leukste verjaardagen van m’n leven achter de rug heb.”

Interview en foto: Indebuurt.nl

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief